Het begin van Roemar koffiebranderij

Roemar Koffiebranderij is opgericht door Rob Kroes. In zijn studententijd raakte hij besmet met het koffievirus, vandaag de dag verwezenlijkt hij zijn droom: een ode aan Roemar van toen. Het verhaal achter Roemar Koffiebranderij begint eind jaren 70, toen Rob Kroes net was afgestudeerd. Na het verlaten van zijn studie viel het niet mee om een passend beroep te vinden. Rob ging op zoek naar een bijbaan en kwam terecht bij een koffiebranderij en theepakkerij in Deventer: Roemar.

De jaren 70

Het koffievirus sloeg over

Roemar werd destijds gerund door de heer Koster, oprichter van het koffiemerk EFKO. Na de Tweede Wereldoorlog nam Koster een koffiebranderij uit Zutphen over: de Zutphense Stoomkoffiebranderij Roekels & Martens, kortweg Roemar. Het opbloeiende koffie-imperium van Koster had echter niet lang mogen bestaan. In 1981 viel het doek voor de koffiebranderij. Rob Kroes moest op zoek naar ander werk.

De naam Roemar verdween, maar het besmettelijke koffievirus bleef hangen bij Rob. Na ruim dertig jaar koos hij ervoor om toch zijn droom te verwezenlijken. Rob startte zijn eigen koffiebranderij en die heet, niet verwonderlijk, Roemar. Als ode aan de oude Roemar heeft Rob zijn koffiebranderij dezelfde naam gegeven, en gaat verder met waar hij in 1981 was gebleven: het branden, schenken en mêleren van bijzondere koffie, en het mengen en scheppen van heerlijke thee.

De blauwe kamer

Roemar vandaag de dag

Rob begon de nieuwe Roemar in de Blauwe Kamer, een winkelpand aan de Walstraat 45 in Deventer. Goede zaken en de drang om méér met koffie en thee te doen, deden Roemar uit zijn jas groeien. Sinds kort behoort ook het aangrenzende pand, Walstraat 51-53, tot Roemar Koffiebranderij. In dit historische pand heeft Rob alle ruimte om workshops en proeverijen te organiseren, en om zijn gasten te voorzien van heerlijke koffie en thee. Al dan niet vergezeld door een lekkere versnapering.

Onder Robs bewind is Roemar ongekend gegroeid in vakmanschap en diensten. Niet alleen koffiebranderij en theehuis, maar ook kenniscentrum, proeverij en koffiecorner. Roemar werkt veel samen met studenten van de Landbouwhogeschool en Saxion hogescholen, alsook met (lokale) koffieproducenten.

Benieuwd naar onze producten? Kom langs voor een heerlijke kop koffie of een uitmuntend kopje thee.